Jedzenie to odkrywanie – czas na meksykańską fiestę!

Materiał informacyjny Zaktualizowano 
Przyciąga intensywnością smaków, wyrazistością aromatów i bogactwem kolorów. Kuchnia Meksyku ma swoich wiernych fanów na całym świecie. O jej wyjątkowości można przekonać się dzięki rozpoczynającemu się w Kaufland tygodniowi meksykańskiemu.

Kukurydza, fasola i papryka – trudno wyobrazić sobie kuchnię meksykańską bez tych składników. W towarzystwie mięsa, ryb i odpowiednio dobranych przypraw tworzą dania będące kulinarną kwintesencją Meksyku. Proste, a zarazem niezapomniane w smaku.

Wybuchowa mieszanka smaków

Kuchnia meksykańska, jaką znamy dzisiaj, to udana mieszanka dawnych lokalnych tradycji i wpływów hiszpańskich z czasów kolonizacyjnych. Przed pojawieniem się Hiszpanów bazowano głównie na rodzimych warzywach – kukurydzy, pomidorach, fasoli, czy chili. Tego ostatniego w Meksyku jest aż 20 odmian! Po przybyciu konkwistadorów w kuchni Meksyku pojawiły się m.in.: cebula, czosnek, sałata, tymianek, rozmaryn, a także częściej zaczęto wykorzystywać mięso i produkty mleczne oraz sery.

*

Tortilla – królowa Meksyku

Kulinarnym symbolem Meksyku jest tortilla. Placek ten jest niezwykle uniwersalny i stanowi podstawowy składnik wielu dań. Powstała z mąki kukurydzianej lub – na północy kraju – pszennej, jest bazą wypełnionych mięsno-fasolowym farszem meksykańskich klasyków. Wśród nich są dania takie jak tacos i burritto, zapieczona z serem quesadilla, zwinięta w rurki i zapieczona w naczyniu żaroodpornym enchiladas czy fajita, czyli mięso z cebulą i papryką, podawane często z kwaśną śmietaną i różnymi sosami. Znaną na całym świecie przekąską rodem z Meksyku są nachos. Trójkątne, pieczone na suchej patelni z dodatkiem ulubionych przypraw kawałki tortilli podaje się najczęściej z roztopionym serem, papryczkami jalapeño, dipem z czerwonej fasoli czy śmietaną.

Świeżość płynąca z salsy

W meksykańskiej kuchni ważną rolę odgrywają salsy, czyli sosy, które urozmaicają potrawy i sprawiają, że ich smak jest jeszcze bardziej wyraźny i różnorodny. Wśród nich wyróżnia się guacamole, czyli sos przyrządzany na bazie roztartego w moździerzu lub rozdrobnionego widelcem awokado z dodatkiem soli i limonki. W niektórych wariantach guacamole występuje z dodatkiem czosnku, kolendry, pomidorów oraz chili. Równie popularne są salsa roja i salsa verde. Pierwsza z nich powstaje przy użyciu czerwonych pomidorów, ostrych papryczek (serrano, chili czy też jalapeño), czerwonej cebuli, kolendry, soku z limonki oraz tabasco. Zielona odsłona sosu opiera się z kolei na zielonych pomidorach tomatillos, które najczęściej blenduje się z resztą składników.

*

Jednogarnkowa fiesta

Do wywodzących się z Meksyku, a znanych pod każdą szerokością geograficzną należy zaliczyć chili con carne, czyli aromatyczną potrawę na bazie mielonej wołowiny, pomidorów, chili, czosnku, kminu i pieprzu. Innym jednogarnkowym klasykiem jest birra – gęsty gulasz z Guadajalary posypany dymką, kolendrą i skropiony sokiem z limonki. Oryginalnie serwowany z koźliną, dziś powstaje również na bazie wołowiny, baraniny czy wieprzowiny. Do popularnych dań należy zaliczyć także casserole, czyli zapiekankę ziemniaczaną z mięsem z dodatkiem pomidorów, sera, ostrych papryczek.

Meksykańska uczta w Kaufland

O tym, jak z podobnych składników wyczarować niezwykle różnorodne i pyszne potrawy, możecie przekonać się dzięki tygodniowi meksykańskiemu w Kaufland. W ofercie sieci znalazły się takie produkty jak czerwona i zielona salsa (5,99 zł za puszkę), dip z krojonego kaktusa (8,99 zł) i pasta z czerwonej fasoli (6,99 zł) marki Casa de Mexico, gotowe mieszanki przypraw do fajitas, tacos i chilli con carne (2,99 zł za 20 gramów), zestawy do przygotowywania fajitas i burrito (8,99 zł za opakowanie) czy kukurydziana tortilla Poco Loco (3,49 zł). Asortyment obejmuje także m.in. mieszankę meksykańską Bonduelle (2,99 zł za puszkę), krojone zielone jalapeños Poco Loco (4,49 zł) krojone pepperoni Casa de Mexico (6,99 zł), kukurydzę w kolbach (3,99 zł za sztukę) i limonki (0,99 zł za sztukę).

*

O tym, których meksykańskich potraw warto spróbować, skąd się wzięły i jak je przyrządzić, można dowiedzieć się na stronie www.kaufland.pl/odkrywanie od Olafa i Alexa, kucharzy-podróżników prezentujących tajniki popularnych kuchni w ramach cyklu wideo „Jedzenie to… odkrywanie”.

Oferta obowiązuje w sklepach Kaufland od 4 do 10 lipca 2019 r. Szczegółowa oferta dostępna jest na stronie www.kaufland.pl lub w aktualnej gazetce promocyjnej.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3