MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Poznaj zwycięski przepis Karola Sankowskiego, szefa kuchni restauracji „Przystań - Marina”

rsm
Ambasady Francji na całym świecie, zawsze w marcu, organizują imprezę Gout de France /Good France propagującą kuchnię francuską. Biorą w niej udział tysiące restauracji na wszystkich kontynentach, w tym grubo ponad sto z Polski. W ramach imprezy, w poszczególnych krajach, organizowany jest także konkurs na najlepszy oryginalny przepis na danie inspirowane kuchnią francuską. Polską edycję konkursu wygrał wrocławianin, szef kuchni restauracji „Przystań - Marina” Karol Sankowski.

Nasz rodzimy mistrz sztuki kulinarnej wygrał przepisem na filet z barweny, który prezentujemy poniżej:

Obrane ziemniaki kroimy w cienkie paski, tzw. łuski i blanszujemy. Barwenę smarujemy rozbitym jajkiem i nakładamy na nią łuski z ziemniaka, wkładamy do lodówki aby łuski z ziemniaka zastygły na filecie. Przed wydaniem obsmażamy ją od strony nałożonych ziemniaków, na delikatnym ogniu na patelni. Dodatkiem do barweny są grillowane warzywa oraz sos buerre blanc.

Przepis na sos:

Przesmażamy szalotkę z czosnkiem. Następnie podlewamy szampanem Perrier Jouet. Odparowujemy alkohol i dorzucamy kapary oraz śmietanę. Redukujemy o połowę i doprawiamy do smaku. Wszystko ładnie układamy na talerzu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niezdana matura to nie koniec świata. Sprawdź kiedy poprawka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto