Apetyczna babka czekoladowa na Wielkanoc. Poznaj przepis na prosty wypiek pachnący kakao. Dzięki jednemu składnikowi rozpływa się w ustach

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Domowa babka czekoladowa smakuje wyjątkowo oblana rozpuszczoną czekoladową z kawałkami skórki pomarańczowej. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania babki czekoladowej.
Domowa babka czekoladowa smakuje wyjątkowo oblana rozpuszczoną czekoladową z kawałkami skórki pomarańczowej. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania babki czekoladowej. Anna Daniluk
Prosta i szybka babka czekoladowa może być prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Wierzch ciasta dekoruje posypką z mlecznej czekolady i skórką pomarańczową. Świetnie sprawdza się także tabliczka czekolady z kawałkami pomarańczy lub orzechów. Nadaje ona wypiekom dodatkowego smaku. A dzięki masłu babka rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na wielkanocną babkę czekoladową do kawy.

W skrócie

Zastanawiasz się, co upiec na Wielkanoc? Proponuję zrobić bardzo czekoladową, aromatyczną i szybką babkę czekoladową. Zrobisz ją w około 15 minut, a potem tylko zostaje cierpliwe czekanie na pieczenie ciasta w rozgrzanym piekarniku. Wystudzone ciasto warto oblać prostą polewą czekoladową. Taką domową polewą można doprawić szczyptą soli, która doda kontrastu smakowego.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania babki czekoladowej

reklama

Szybka babka czekoladowa – prosty przepis na Wielkanoc

Liczba porcji: dla 4-8 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 70 g cukru,
  • 200 g masła Łaciate,
  • 3 duże jajka,
  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50 g ciemnego, gorzkiego kakao,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 100 ml świeżego mleka Łaciate 3,2%.

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową,
  • 25 ml świeżego mleka Łaciate 3,2%,
  • 40 ml zaparzonej kawy.

Jak zrobić szybką babkę czekoladową?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku ubiłam całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę przez 7 minut. Masa powinna być puszysta, jasna i podwoić objętość.
  2. Do miski przesiałam mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszałam.
  3. Suche składniki dodawałam po łyżce do ubitych jajek i mieszałam przy pomocy szpatułki silikonowej.
  4. W rondelku rozpuściłam masło z mlekiem. Następnie mieszaninę odstawiłam do wystygnięcia.
  5. Ciepłe mleko z masłem wlewałam powoli do ciasta i energicznie wymieszałam do połączenia składników.
  6. Piekarnik nagrzałam do 180° Celsjusza.
  7. Formę na babkę czekoladową wysmarowałam masłem i oprószyłam bułką tartą.
  8. Babkę czekoladową piekłam przez 40 minut, aż wetknięta wykałaczka będzie sucha.
  9. Domową babkę czekoladową wyjęłam z piekarnika i odstawiłam do wystudzenia w formie na 10 minut.
  10. W tym czasie przygotowałam polewę. Rozkruszyłam tabliczkę czekolady i zalałam gorącym mlekiem wymieszanym z zaparzoną kawą.
  11. Czekoladę mieszałam do momentu całkowitego rozpuszczenia się polewy. Jeśli wolisz rzadszą konsystencję, możesz dolać jeszcze 20 ml kawy.
  12. Polewą czekoladową oblałam babkę czekoladową ułożoną na papierze do pieczenia.
  13. Wierzch babki czekoladowej posypałam posypką z mlecznej czekolady.
  14. Gotowa babka czekoladowa przed podaniem powinna całkowicie wystygnąć, a polewa zgęstnieć.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziecie na stronie Najlepsze w kuchni

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Apetyczna babka czekoladowa na Wielkanoc. Poznaj przepis na prosty wypiek pachnący kakao. Dzięki jednemu składnikowi rozpływa się w ustach - Strona Kuchni

Wróć na brodnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto