MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Arbuz ma wysoki indeks glikemiczny – 72-80, co oznacza, że...
fot. Jill Wellington / Pexels

Co się dzieje z twoim organizmem, kiedy jesz arbuza? Nie tylko dobre rzeczy! Nie każdy powinien go jeść

Duże ilości arbuza mogą podnieść poziom cukru we krwi

Arbuz ma wysoki indeks glikemiczny – 72-80, co oznacza, że po jego zjedzeniu może nastąpić szybki wzrost stężenia cukru we krwi. Stanie się tak tylko wtedy, gdy zjemy go naprawdę dużo. Zawiera on bowiem bardzo mało węglowodanów (7,5 g w 100 g), co sprawia, że jego ładunek glikemiczny pozostaje na bezpiecznym poziomie.

Najlepiej jeść go w towarzystwie produktów bogatych w białko, błonnik i zdrowy tłuszcz. Osoby chore na cukrzycę lub insulinooporność powinny jednak dokładnie kontrolować zjadane ilości tego owocu.

Zobacz również

Prawie 2,5 promila i ujęcie obywatelskie w centrum Malborka

Prawie 2,5 promila i ujęcie obywatelskie w centrum Malborka

Noc Świętojańska w Słonnym koło Dubiecka - zobacz zdjęcia

Noc Świętojańska w Słonnym koło Dubiecka - zobacz zdjęcia

Polecamy

Nalewka lawendowa na stres i problemy z zasypianiem. Wypróbuj prosty przepis

Nalewka lawendowa na stres i problemy z zasypianiem. Wypróbuj prosty przepis

Wyjątkowe naleśniki z musem jagodowym. Dzieci zajadają aż im się trzęsą uszy

Wyjątkowe naleśniki z musem jagodowym. Dzieci zajadają aż im się trzęsą uszy

Apetyczna sałatka na lato. Najważniejszy w niej jest ugotowany bób

Apetyczna sałatka na lato. Najważniejszy w niej jest ugotowany bób