MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Twarde i bardzo suche pokarmy mają to do siebie, że podczas...
fot. draghicich/123RF

Często czujesz ból gardła? Być może spożywasz produkty, które powodują podrażnienie i nasilają stan zapalny. Sprawdź, co szkodzi gardłu

Twarde i suche pokarmy

Twarde i bardzo suche pokarmy mają to do siebie, że podczas gryzienia pękają na mniejsze kawałki o bardzo ostrych brzegach. Takie pokarmy zwiększają ryzyko podrażnienia gardła, a w skrajnych przypadkach mogą się również wbić w błonę śluzową, a tym samym stworzyć miejsce wniknięcia różnego rodzaju bakterii. Zaleca się, aby pokarmy takie jak sucharki, suchy chleb czy chipsy dokładnie przeżuwać, aż staną się mocno rozdrobnione.

Zobacz również

Naciągali na...sportowe buty w sieci. Oszukali aż 160 osób

Naciągali na...sportowe buty w sieci. Oszukali aż 160 osób

Szokujące doniesienia ws. lidera światowego rankingu. Dramat Amerykanina WIDEO

Szokujące doniesienia ws. lidera światowego rankingu. Dramat Amerykanina WIDEO

Polecamy

Eksperci ds. snu nie robią tego nigdy rano. To łatwe i trudne jednocześnie

Eksperci ds. snu nie robią tego nigdy rano. To łatwe i trudne jednocześnie

Bliźnięta nie znoszą nudy i są inteligentne. Zobacz, jakie są zodiakalne Bliźniaki

Bliźnięta nie znoszą nudy i są inteligentne. Zobacz, jakie są zodiakalne Bliźniaki

Uczulenie na truskawki zauważysz na skórze i na... języku. Tak je rozpoznasz

Uczulenie na truskawki zauważysz na skórze i na... języku. Tak je rozpoznasz