7 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Pestki dyni nazywane są polskim superfood, czyli naturalnym...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/42/44/630dbb38d6329_o_large.jpg)
fot. oocoskun/123RF
Dynia wzmacnia pracę serca i wzrok. Natomiast pestki dyni działają przeciwpasożytniczo i wspierają odrobaczanie organizmu
Wchodzą w skład diety przeciwnowotworowej
Pestki dyni nazywane są polskim superfood, czyli naturalnym i nieprzetworzonym produktem, który obfituje w witaminy i związki mineralne, korzystnie wpływające na stan zdrowia organizmu.
Zaobserwowano, że mężczyźni z krajów bałkańskich, którzy regularnie jedzą pestki dyni, znacznie rzadziej chorują na raka gruczołu krokowego. W licznych badaniach naukowych sugeruje się, że wysokie spożycie pestek dyni (minimum 30 g dziennie) może zmniejszyć również ryzyko rozwoju raka żołądka, płuc, jelita grubego i piersi.