Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu...
fot. sgrunden (pixabay.com)

Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Ma mnóstwo cennych właściwości. Sprytne triki na wykorzystanie wody po gotowaniu

Woda po makaronie

Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu tradycyjnych włoskich sosów (np. aglio e olio). Sprawia, że sos jest bardziej gęsty i gładki, dobrze też oblepia makaron – to wyjątkowo dobrana para. Przygotowując sos, wystarczy dolać kilka łyżek wody i chwilę pogotować.

Wodę po makaronie możemy też:
- dodawać do różnych innych sosów, które chcemy zagęścić, a także gotować na niej zupę,
- moczyć w niej warzywa strączkowe przed gotowaniem,
- użyć do odświeżająco-łagodzącej kąpieli dla stóp (warto dodać nieco olejku lawendowego).

Zobacz również

I Jarosławskie Święto Motoryzacji przyciągnęło mieszkańców [ZDJĘCIA]

I Jarosławskie Święto Motoryzacji przyciągnęło mieszkańców [ZDJĘCIA]

W Żninie po raz 31. rozegrano Biegi Żnińskie. Na starcie około 200 zawodników

W Żninie po raz 31. rozegrano Biegi Żnińskie. Na starcie około 200 zawodników

Polecamy

Te antyczne zboża są najlepsze dla cukrzyka

Te antyczne zboża są najlepsze dla cukrzyka

Pilnujesz budżetu? Nie zgadniesz, ile kosztują te czerwcowe loty i wycieczki

Pilnujesz budżetu? Nie zgadniesz, ile kosztują te czerwcowe loty i wycieczki

Miał brzuch jak w ciąży z trojaczkami. Powodem była… kupa

Miał brzuch jak w ciąży z trojaczkami. Powodem była… kupa