Spis treści
Właściwości bananów
Banany są jednym, z najczęściej kupowanych owoców. Są dostępne przez cały rok, niedrogie, łatwe do obrania, wygodne do jedzenia, dlatego też świetnie nadają się jako przekąska, do zabrania do pracy, szkoły czy na wyjazd. Banany zawierają enzymy, dużo witamin i są pożywne.
Co zawierają banany?
- dużą potas dawkęu (aż 360 mg w 100 g owocu),
- magnez, wapń, jod i fosfor
- witaminy C, B6, A, E i K
- mają 88-95 kcal na 100 gramów.
- zawierają sporo sporo cukru - 24 g na 100 g
- mają zaledwie 1 g białka na 100 g owocu
Cenne składniki znajdziemy nie tylko w miąższu, ale też w skórce, której nie jemy, ale możemy wykorzystać.
Do czego można wykorzystać skórkę banana?
- do pielęgnacji skóry i włosów
- do czyszczenia
- jako nawóz i odżywka roślin
Zobacz w galerii jak wykorzystać skórkę banana
Warto wiedzieć, że skórka banana nawilża, łagodzi, niweluje zmarszczki. Ma enzymy, które łagodzą, działają bakteriobójczo i przeciwgrzybiczo.
Czytaj w serwisie
Zobacz co wyczyścisz i odświeżysz sodą oczyszczoną Domowe porady dotyczące sprzątania
Tak na organizm działa aloes. Ma szerokie zastosowanie, ale trzeba umieć go stosować Ta roślina potrafi robić cuda
Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?