Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mak jest znakomitym źródłem związków mineralnych, a przede...
fot. Andreas Steidlinger/gettyimages

Które produkty mają więcej wapnia niż mleko? Wprowadź je do jadłospisu i wzmocnij kości. Co warto jeść przy osteoporozie lub próchnicy?

Mak

Mak jest znakomitym źródłem związków mineralnych, a przede wszystkim manganu, miedzi, wapnia oraz witamin z grupy B.

Składniki bioaktywne w maku wykazują właściwości osłaniające na błony śluzowe górnych dróg oddechowych, dzięki czemu zmniejszają podrażnienia i ułatwiają odkrztuszanie.

Mak stosowany jest zazwyczaj jako dodatek do potraw, jednak w 100 g zawiera znacznie więcej wapnia niż mleko – 1438 mg.

Zobacz również

To byłaby prawdziwa petarda. Media: Znany dziennikarz skomentuje Euro 2024!

To byłaby prawdziwa petarda. Media: Znany dziennikarz skomentuje Euro 2024!

"Boimy się, by nie zabrakło nam czasu". Trudna sytuacja WSI

"Boimy się, by nie zabrakło nam czasu". Trudna sytuacja WSI

Polecamy

Pijesz wodę z plastikowego bidonu? Narażasz swoje zdrowie! Czym go zastąpić?

Pijesz wodę z plastikowego bidonu? Narażasz swoje zdrowie! Czym go zastąpić?

Netflix przestanie działać na tych telewizorach! Zobacz, dlaczego

Netflix przestanie działać na tych telewizorach! Zobacz, dlaczego

Zaakceptuj „złote blizny” w swoim życiu. Kintsugi uczy naprawiać garnki... i życie

Zaakceptuj „złote blizny” w swoim życiu. Kintsugi uczy naprawiać garnki... i życie