Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Cukier trzcinowy - pochodzi z trzciny cukrowej i przechodzi...
fot. 123RF/Pixabay

Takie są najlepsze zamienniku cukru. Tak możesz zastąpić go w porannej herbacie

Cukier trzcinowy - pochodzi z trzciny cukrowej i przechodzi podobny proces, jak burak cukrowy. Różnicą jest to, że cukier trzcinowy nie jest poddawany rafinowaniu, czy nie traci jakichkolwiek minerałów. Jest zdrowszy od cukru białego, posiada więcej wartości odżywczych, żelazo, potas, magnez oraz wapń. Może występować w różnych odcieniach od jaśniejszego do ciemniejszego brązowego, zależy od ilości melasy.

Kaloryczność wynosi 390 kcal/100 g, czyli około 20 kcal w łyżeczce. Trzeba pamiętać by nie pomylić cukru trzcinowego z cukrem brązowym, do tego drugiego producenci dodają barwniki karmelizowane.

Zobacz również

Nie żyje światowej sławy muzyk. Miał 78 lat

Nie żyje światowej sławy muzyk. Miał 78 lat

Na terenie pogorzeliska w Siemianowicach Śląskich będzie pracowało mniej strażaków

Na terenie pogorzeliska w Siemianowicach Śląskich będzie pracowało mniej strażaków

Polecamy

Słupsk: miasto, które zaskakuje na każdym kroku. Co warto tu zobaczyć?

Słupsk: miasto, które zaskakuje na każdym kroku. Co warto tu zobaczyć?

Brokuły z sosem orzechowym. Pyszna i zdrowa przystawka

Brokuły z sosem orzechowym. Pyszna i zdrowa przystawka

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów