Tegoroczny Fine Dining Week czyli kuchnia po polsku odbywa się w zgodzie z sanitarnymi wymogami czasu pandemii (26 sierpnia-13 września)

Tomasz Dereszyński
Tomasz Dereszyński
Tegoroczny Fine Dining Week czyli kuchnia po polsku odbywa się w zgodzie z sanitarnymi wymogami czasu pandemii (26 sierpnia-13 września)
Tegoroczny Fine Dining Week czyli kuchnia po polsku odbywa się w zgodzie z sanitarnymi wymogami czasu pandemii (26 sierpnia-13 września)
Fine Dining Week odbywa się w 8 regionach Polski: Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, na Śląsku, Szczecinie i Trójmieście. Festiwal potrwa od 26 sierpnia do 13 września 2020 r. To okazja do sprawdzenia oferty kulinarnej branży, która bardzo mocno ucierpiała podczas wiosennej pandemii i lockdownu.

Polska scena najwybitniejszych restauracji i szefów kuchni dojrzewa. To właśnie tym innowatorom, tworzącym dziś tożsamość polskiego haute cuisine, dedykowany jest tegoroczny Fine Dining Week 2020, który odbędzie się w ośmiu największych miastach Polski.

Motywem przewodnim tegorocznej edycji Festiwalu jest odkrywanie polskiego oblicza współczesnego fine diningu, czyli sztuki restauracyjnej najwyższej próby. Twórczo łączy on tradycję z nowoczesnością oraz promuje najlepsze polskie, sezonowe składniki. Festiwal przybliży Gościom bogactwo rozkwitającej polskiej sceny finediningowej i filozofię smaku utytułowanych Szefów Kuchni osiągających światowy poziom kulinarny. Jest też realną pomocą dla walczących o przetrwanie niezależnych restauracji.

- W porównaniu z Zachodem, polska scena fine diningowa jest młoda. Bez historycznego bagażu ma unikalną szansę na określenie swojego DNA oraz miejsca w świecie - mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy z RestaurantClub. - Kolejne polskie restauracje otrzymują międzynarodowe rekomendacje czy gwiazdkę Michelin. W tym roku do gwiazdkowych warszawskich restauracji Atelier Amaro i Senses dołączyła krakowska Bottiglieria 1881. To właśnie teraz jest najlepszy moment, by odkryć tę kwitnącą scenę i obserwować powstawanie jej unikalnej tożsamości, filozofii jedzenia i gościnności.

Festiwalowych rezerwacji można już dokonywać na www.FineDiningWeek.pl. Warto się spieszyć, liczba najlepszych stolików jest ograniczona. Festiwal potrwa od 26 sierpnia do 13 września w 8 regionach Polski: Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, na Śląsku, Szczecinie i Trójmieście. Szefowie Kuchni z ponad pięćdziesięciu restauracji przygotowali dla festiwalowych Gości popisowe, pięciodaniowe, autorskie menu skomponowane z najlepszych sezonowych produktów, dostępne w wyjątkowej cenie 129 zł. Każdy pełnoletni Gość otrzyma dodatkowo w prezencie kieliszek Martini Prosecco. Stoliki można rezerwować aż do przedostatniego dnia wydarzenia, z jednodniowym wyprzedzeniem. Na Gości czeka także konkurs fotograficzny, w którym do wygrania są specjalne rezerwacje.

Wśród festiwalowych restauracji znajdziemy: warszawskie Belvedere Łazienki Królewskie, inAzia w hotelu Sheraton Grand Warsaw, Kieliszki na Próżnej, Marconi w Hotelu Bristol, Zoni, a także debiutujące Pam Pam czy U Fukiera. W Fine Dining Week wezmą udział także takie restauracje jak: krakowska Four, łódzka Powidok, poznańska Obfitość, trójmiejska Biały Królik, wrocławska Fuego Restaurant & Bar (AC Hotel by Marriott), czy gliwicka Plado. Podczas nadchodzącego festiwalu nie zabraknie także doświadczeń specjalnych takich jak m.in. Fine Dining Experience na dachu Hotelu Westin z widokiem na Warszawę.

Ponieważ bezpieczeństwo Gości jest dla organizatorów priorytetem, wszystkie uczestniczące w festiwalu restauracje otrzymały Kartę Higieny zgodną z oficjalnymi i aktualnymi wytycznymi sanitarnymi.

Festiwalowe miasta i regiony: Warszawa, Wrocław, Kraków, Łódź, Poznań, Silesia, Trójmiasto, Szczecin

Termin Festiwalu: 26 sierpnia - 13 września 2020

Organizatorem Festiwalu jest inicjatywa RestaurantClub. RestaurantClub.pl zrzesza Gości i restauracje. To największa platforma do kulinarnych odkryć i rezerwacji. Club wspiera niezależną scenę restauracyjną, członkostwo w nim jest bezpłatne. Założyli go uczestnicy i organizatorzy Festiwalu Restaurant Week.

Festiwal odbywa się w duchu filozofii #RespectFood stworzonej przez najlepszego na świecie Szefa Kuchni i restauratora Massimo Botturę, który odwiedził Festiwal w zeszłym roku. RestaurantClub jako organizator Festiwalu kontynuuję tę misję w ramach trwającej kampanii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji, jedzenie w restauracjach prawie w ogóle się nie marnuje (znając listę Gości zamawiają tyle składników, ile trzeba).

Które wina pasują do klasycznych polskich dań?

Wideo

Materiał oryginalny: Tegoroczny Fine Dining Week czyli kuchnia po polsku odbywa się w zgodzie z sanitarnymi wymogami czasu pandemii (26 sierpnia-13 września) - Polska Times

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3