Smaki Kujaw i Pomorza sezon 4 odcinek 5
Właściwości prozdrowotne selera doceniali już nasi przodkowie. W Egipcie tysiące lat temu to warzywo stosowane było na wiele dolegliwości i chorób. Seler był lekiem na bóle reumatyczne i artretyczne, stosowano go, by obniżyć ciśnienie czy też wesprzeć pracę układu nerwowego.
To może Cię zainteresować
Wtedy i obecnie seler był warzywem stosowanym w diecie odchudzającej. Korzeń selera jest bogatym źródłem witamin A, B2, B6, C oraz K, błonnika pokarmowego oraz magnezu, potasu, fosforu i wapnia. Korzeń selera cechuje się niską zawartością cholesterolu i tłuszczów nasyconych.
Takie jeszcze właściwości na organizm ma seler. Zobacz, dlaczego warto włączyć seler do diety:
Czy wiesz, że... w stanie dzikim rośnie w Europie, Azji Zachodniej i Środkowej, na Kaukazie, w Afryce. Rozprzestrzenił się także gdzieniegdzie poza obszarem swojego rodzimego występowania. W Polsce w stanie dzikim tylko na wyspie Uznam.
Zobacz również te artykuły
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?