MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu,...
fot. Jelena Jemczuk/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Ziemniaki i ryż

Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu, ponieważ wtedy zachowują swój smak i wartość odżywczą. Wraz z upływem czasu przechowywania ziemniaki tracą swoją barwę i stają się twarde lub mają gumową konsystencję. W przypadku ryżu robi się twardy i zlepia się w jedną bryłę.

Niewłaściwe przechowywanie stwarza ryzyko rozwoju na powierzchni produktu bakterii Clostridium botulinum, która wydziela szkodliwy jad kiełbasiany.

Zatrucie nią jest szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, ponieważ może wywołać botulizm dziecięcy, czyli chorobę objawiającą się nudnościami, wymiotami, zaburzeniem widzenia, osłabieniem napięcia mięśniowego, dusznościami oraz trudnościami w oddawaniu moczu.

Zobacz również

Niecodzienny Dzień Dziecka – tylko na pokładzie Żeglugi Ostródzko - Elbląskiej!

Niecodzienny Dzień Dziecka – tylko na pokładzie Żeglugi Ostródzko - Elbląskiej!

Włókniarz wygrywa pierwszy mecz w Częstochowie! Zobaczcie zdjęcia KIBICÓW

Włókniarz wygrywa pierwszy mecz w Częstochowie! Zobaczcie zdjęcia KIBICÓW

Polecamy

Tych chorób boimy się najbardziej. Zobacz, raport, które schorzenia nas przerażają

Tych chorób boimy się najbardziej. Zobacz, raport, które schorzenia nas przerażają

Soczysty fish burger na wyciągnięcie ręki. Smakuje lepiej niż z food trucków

Soczysty fish burger na wyciągnięcie ręki. Smakuje lepiej niż z food trucków

Mapa ewidencyjna – ważny dokument przy budowie domu. Gdzie go dostać?

Mapa ewidencyjna – ważny dokument przy budowie domu. Gdzie go dostać?