MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 62
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bochenki o chrupiącej skórce, przyozdobione kminkiem. Na...
fot. gov.pl

Oto 100 kujawsko-pomorskich wytworów regionalnych wpisanych na listę Produktów Tradycyjnych. Zobacz listę, przepisy, zdjęcia

Chleb z kminkiem ze Stolna

Bochenki o chrupiącej skórce, przyozdobione kminkiem. Na przekroju jasny, lekko porowaty i dobrze wypieczony
Chleb z kminkiem ze Stolna to pieczywo o pachnącej, rumianej i chrupiącej skórce, posypanej kminkiem. Charakterystyczny jest jego lekko kwaśny zapach wynikający z naturalnego zakwasu, na jakim jest wypiekany. Do wypieku chleba nie używane są polepszacze ani barwniki, dzięki czemu zachowuje długo swoją świeżość. Na Ziemi Chełmińskiej wypiekano chleb w gospodarstwach domowych co tydzień w zależności od wielkości rodziny i zawsze z ziaren zbieranych podczas pięknej pogody, albowiem taka mąka uchodziła za najlepszą. Dodatkowo dodawano kminku, który miał usprawniać działanie przewodu pokarmowego. Pieczenie chleba zaczynano od zrobienia zakwasu, którego podstawowymi składnikami były resztki w dzieży z poprzedniego wypieku. Dodawano mąki, wody pozostawiano na noc, by zaszła fermentacja. Następnie dodawano mąkę, wodę i wyrabiano chleb. Warto dodać, że wypiekaniu chleba towarzyszyło przestrzeganie kilku rytuałów: nie myto dzieży po wyrabianiu ciasta, podczas formowania bochenków nie rozmawiano, nie otwierano też drzwi. Według jednej z legend Ziemi Chełmińskiej to najprawdopodobniej okrągły bochen chleba wystrzelono z katapulty w kierunku oblegających Chełmno Jaćwingów, by ich zniechęcić do dalszych prób zajęcia miasta. Legenda o tym wydarzeniu żyje do dziś dnia w pamięci mieszkańców (A. Koprowska, „Z dziedzictwa kulturowego Ziemi Chełmińskiej. Podania i legendy chełmińskie”, Toruń 2002). Od ponad 30 lat wypiekany jest chleb z kminkiem na podstawie tradycyjnej receptury.

Zobacz również

Liderzy naszej grupy poskromieni. Obrońca bohaterem Turcji. Szaleństwo w Lipsku

Liderzy naszej grupy poskromieni. Obrońca bohaterem Turcji. Szaleństwo w Lipsku

Kideolo Fun&Create Event - wakacje w mieście nie muszą być nudne!

Kideolo Fun&Create Event - wakacje w mieście nie muszą być nudne!

Polecamy

Pomysłowe tiramisu malinowe. Poleca je włoski kucharz. Palce lizać!

Pomysłowe tiramisu malinowe. Poleca je włoski kucharz. Palce lizać!

W Szafarni ruszają "Wakacje z Chopinem". Taki program przygotowali organizatorzy

W Szafarni ruszają "Wakacje z Chopinem". Taki program przygotowali organizatorzy

Groźna bakteria w sałacie! Zmarła pierwsza osoba. Tą bakterią można się zarazić latem

O TYM SIĘ MÓWI
Groźna bakteria w sałacie! Zmarła pierwsza osoba. Tą bakterią można się zarazić latem