Przepisy na tłusty czwartek. Pączki, faworki, oponki, ciastka, rogaliki - tak je zrobisz krok po kroku
Tłusty czwartek: przepis na faworki, chruściki
Jedni nie wyobrażają sobie tłustego czwartku bez pączków, inni bez faworków. Te drugie wymagają mniej czasu, ponieważ nie zawierają drożdży, nie muszą mieć czasu na wyrośnięcie. Przepis na faworki - składniki: - 3 szklanki mąki (szklanka o objętości 250 ml) - 6 jajek średniej wielkości, - 2 łyżki gęstej śmietany, - 3/4 szklanki cukru pudru, - 1/3 kostki margaryny, - łyżka octu. - olej do smażenia (niektórzy używają smalcu) Wykonanie: Jak zrobić faworki? Rozpuszczamy margarynę, odstawiamy na bok, by lekko przestygła. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy gęstą śmietanę oraz rozpuszczoną margarynę. Cały czas mieszamy. Stopniowo dodajemy też mąkę, łyżkę octu. Ciasto zagęszcza się po dodaniu pozostałej ilości mąki. Wyrabiamy je rękoma, wyjmujemy na blat/stolnicę/stół i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Tniemy ciasto na szerokie pasy, następnie w poprzek i robiąc nacięcie wzdłuż powstałego paska. Łapiemy za jeden koniec i przeciągamy przez rozcięcie. Tak powstaje kształt faworka. Smażymy chruściki w rozgrzanym tłuszczu, aż nabiorą koloru z obu stron (odwracamy). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.