Przepisy na tłusty czwartek. Pączki, faworki, oponki, ciastka, rogaliki - tak je zrobisz krok po kroku
Tłusty czwartek: przepis na amoniaczki
Jeśli wolisz, by przysmak na tłusty czwartek tłusty jednak nie był, rozwiązaniem są kruche ciasteczka, pieczone, a nie smażone. Amoniaczki – drobne ciasteczka z posypką cukrową To przepis z Listy Produktów Tradycyjnych, zgłoszony przez gospodynię z Kaniewa (gmina Bądkowo, powiat aleksandrowski). Składniki: • mąka krupczatka • mąka tortowa • margaryna Palma • masło • śmietana kwaśna (kremówka) • żółtka jaj • cukier • cukier waniliowy • olejek zapachowy (np. pomarańczowy) • budyń śmietankowy • amoniak Wykonanie: jak zrobić amoniaczki? Wymieszanie składników na ciasto: dwa budynie śmietankowe łączymy z 1,5 kg mąki krupczatki i 1,5 kg mąki tortowej. Dodajemy 1 litr kwaśnej śmietany, 1 kostkę masła, 1 kostkę margaryny. 2,5 szklanki cukru i 3 opakowania cukru waniliowego ucieramy z 14 żółtkami jaj i dodajemy do masy, którą utworzyliśmy z tłuszczy, śmietany i mąki. Następnie dodajemy sparzony gorącą wodą amoniak (2-3 łyżki) i olejek zapachowy. Wyrabianie ciasta: wyrabiamy je tak długo, aż będzie odchodzić od dłoni. Wyrabiając, dodajemy jeszcze około 0,5 kg mąki tortowej. Rozwałkowanie ciasta: brać małe porcje i rozwałkować bardzo cienko. Ciasto rozwałkowane posypać cukrem. Wycinamy amoniaczki w kształcie rombu lub innym. Pieczenie: w temperaturze 220°C na złotawy kolor (około 20 minut).